Världens bästa öl
Världens bästa öl

Världens bästa öl

Börja brygga din egen öl

Att brygga sin egen öl och starta ett eget mikrobryggeri är väldigt populärt och väldigt vanligt i flera länder i världen. Både Belgien, USA och Storbritannien är stora ölproducenter och ju mer sorter av öl det finns desto roligare. Det arrangeras riktiga tävlingar där mikrobryggerier slåss om titlarna om bästa ölsorten och mest unika smak och så vidare. Så, om du funderar på att börja brygga din egen öl så kommer här några tips på hur du ska gå tillväga.

Utrustning och livsmedel

För att brygga öl krävs det en lokal, utrustning och råvaror för att få till ett öl. Bland utrustning hör till exempel bryggverk, jästankar och flaskor att tappa upp ölen på. Som råvaror behöver du malt, humle och jäst. Att brygga öl är inte speciellt svårt och många gör det faktiskt hemma i sitt eget garage. Det gäller dock att ha känsla för hantverk och smaker eftersom humle, malt och jäst inte är det enda som behövs när du ska brygga öl. Du vill förmodligen sticka ut lite extra med en viss friskhet, en viss balans eller en viss kolsyremängd.

Krav när du brygger öl

Det är inte bara utrustning och smaksättning som ska stämma när du brygger eget hantverksöl. Du måste också hålla dig uppdaterad om olika regler och krav som ska efterlevas. Hur ser det till exempel ut med hygienkonsult? Tillstånd att tillverka alkoholhaltiga drycker? Eller att ha bryggeriet på den plats där du tänkt dig? Eftersom du är livsmedelsföretagare måste du förhålla dig till flera regler. De myndigheter du ska kontakta är Skatteverket och Livsmedelsverket.

Hur vill du att ölet ska smaka?

Vill du ha ett friskt öl? Ett öl att dricka till maten? Eller ett riktigt unikt öl som bara måste upplevas helt för sig själv? Det är skillnad mellan olika balanser av humlemängd, halt av malten och hur mycket kolsyra det finns i ölen. En svagare öl kan till exempel vara godare att njuta av som den är bara för att släcka törsten, en starkare är perfekt till mat. Men beroende på vad du äter är det också viktigt att framställa en öl som passar till den mat du vill servera till. Dock kanske du helt enkelt bara vill brygga en öl enligt din smak och då kanske du inte ens tänker på till vad eller när den ska drickas.

Livet som mikrobryggare

Det kan vara svårt att vara mikrobryggare även om det må vara hur kul som helst. Dock måste du verkligen brinna för det och inse att det krävs väldigt mycket jobb varje dag. Du måste läsa på om smaker och om bryggningsmetoder. Du måste skaffa alla tillstånd och så vidare. Använd dina idéer och kreativitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *