Att ha ett eget bryggeri kan gå hur bra som helst, eller hur fel som helst. Det finns både fördelar och nackdelar med att starta eget bryggeri, vilket du kommer att få erfara. Du kommer till exempel att betala stora summor i alkoholskatt och det kan ta ett bra tag innan du får in rätt smak i din öl. Och dessutom ska just din öl sticka ut för att bli såld.
Flera länder lever på sina mikrobryggerier. Belgien är ett land som i stort sett bara har hantverksöl i mängder. Det ena bryggeriet efter det andra öppnar och stänger, flera består år efter år.
Saker att tänka på
När du brygger öl är det inte bara att blanda ingredienserna hipp som happ. Ölen ska ha rätt Ph-värde, det ligger en hel vetenskap bakom ölens smaksättning. Och alla ingredienser som gör smaken har stoppats i tanken ytterst medvetet. Det är med andra ord inte som när man gör vin, då väder och vind, solsken och hur man trampar vinet gör hur själva resultatet blir.
En annan sak att tänka på är att ta inspiration från de stora bryggerierna trots att du vill göra något annorlunda och sticka ut. Du kan ta basen av deras kunskap och spinna vidare på den.
Sveriges mikrobryggerier växer i antal
Även i Sverige har mikrobryggerierna ökat stort i antal. Bara på tio år har de dubblats från att vara ca 40 stycken runt 2010 och i början på 20-talet ha vuxit till 80 stycken. Intresset för öl har spridits i hela världen, oavsett vilken kontinent vi talar om. Svenskarna liksom danskarna älskar öl. I Sverige har man till och med börjat lagra och tillverka sin egen whiskey. Och det som är riktigt kul att veta är att svenska mikrobryggerier börjar skörda framgångar med sina olika ölsorter. Om du till exempel går ut på krogen och gör en barrunda så finns det många krogar som brygger sin egen öl och cider, men det finns också barer som har inlett ett samarbete med mikrobryggerier i närheten och köper in deras öl. Du märker det på smaken men också på priset i viss grad. Att brygga egen öl kostar pengar och pengarna måste komma tillbaka någonstans ifrån.